KONTAKTA OSS
ToppBanner banner_bergvarme_bosch_enwell_leksand_2/>

 BERGVÄRME INSTALLATIONER I DALARNA

BOKA ETT GRATIS HEMBESÖK

BERGVÄRME i dalarna

Bergvärme har blivit ett allt vanligare val i svenska hus. Dess popularitet beror inte minst på den låga uppvärmningskostnad den medför, även under kalla vinterdagar. Funderar du också på att installera bergvärme eller att byta ut din befintliga bergvärmepump? Vi förklarar här hur borrningen fungerar, vad som är viktigt att komma ihåg och varför bergvärmepumpar är överlägsen de flesta andra uppvärmningsalternativ. Investeringen är relativt hög i jämförelse med andra sorters värmepumpar, men när bergvärmepumpen väl är på plats kommer du med tiden att tjäna på investeringen, tack vare hur energisnålt och effektivt systemet är. Våra olika modeller av värmepumpar och kompressorer omfattas av bra garantitider. Utöver det håller en bergvärmepump länge – vanligtvis i 20 till 30 år när den får regelbundna servicebesök. Hålet som borras vid installationen kan användas flera gånger. När det slutligen blir det dags att skaffa en ny bergvärmepump för att ersätta den gamla så finns det redan förutsättningar för det och du slipper kostnaden för att borra ett hål.

Hur genererar en bergvärmepump värme i huset?
Djupt ner i marken är berget uppvärmt tack vare solenergi som sparats i naturen. Bergvärmen använder den här solvärmen under årets alla dagar för att producera varmvatten, och värme i rummen när det behövs. Bergvärmepumpen får åtkomst till bergets värme genom det hål som borras rakt ner i marken och en slang som förs ner. Beroende på storlek på fastigheten och dess behov så varierar djupet på hålet, ofta mellan 100 och 220 meter. I slangen finns en vätska som tål minusgrader, och i grova drag pumpas vätskan runt och värmer upp tillräckligt med vatten för att förse alla element med värme och huset med varmvatten i alla kranar. Bergvärmepumparna som idag finns på marknaden är både effektivare och energisnålare än modeller som har några år på nacken. Därför kan det löna sig att investera i en ny pump. Är du osäker på hur effektivt din gamla pump fungerar kan du kontakta oss för rådgivning. Trots att en äldre bergvärmepump verkar fungera bra kan den ge dig onödigt dyra elräkningar och vara allmänt mindre effektiv än de nya modellerna.

Kontaktformulär

Fördelar och nackdelar med bergvärmepumpar

Det finns många fördelar med att installera bergvärmepump, och inte lika många nackdelar. Nackdelarna kan vara att det är en stor investering, men samtidigt är det en investering som betalar sig med åren tack vare driftsäkerhet och energisparande. Här är några fördelar med bergvärmepumpar:

  • Ger energisnål värme som räcker till hela husets behov, året runt.
  • Det höjer fastighetsvärdet vid eventuell försäljning i framtiden.
  • Håller länge och kräver lite service.
  • Bra för miljön tack vare att solenergi används.
  • Du får komfort och bekvämlighet eftersom systemet sköter sig självt.

Varför ska du ha bergvärme?
Anledningarna till att värma sitt hus med bergvärme är flera. Det som de flesta tänker på är att bergvärme minskar uppvärmningskostnaderna ordentligt. Beroende på vilken uppvärmning du har idag så kan du faktiskt sänka kostnaden för uppvärmning med upp till 80 procent!

Värmer skönt året om
De moderna bergvärmepumpar som vi säljer och installerar är mycket driftsäkra och klarar av att värma hela huset, inklusive allt behov av varmvatten. Året runt. Dessutom får du en jämn uppvärmning vilket ger en skön inomhusmiljö. Uppvärmningen sker genom ett vattenburet system, vilket också ger bättre inomhusmiljö jämfört med om du har eldrivna element.

Miljövänligt som ökar värdet
Det är solenergin som lagras i berget under dig som används för att värma upp ditt hus. Det gör att bergvärme är ett mycket hållbart uppvärmningssätt. Berget laddas ju hela tiden upp med ny värme från solens strålar, som inte tar slut inom överskådlig tid. Det gör att även kommande ägare av ditt hus får glädje av din investering, vilket såklart ökar värdet på fastigheten.

En investering i bergvärme lönar sig
Bergvärmepumpen behöver ett djupt hål i trädgården för att ta upp värme från marken djupt under, men detta hål är bara cirka 1,5 decimeter i diameter. Det krävs därför ingen stor tomt. Dessutom har bergvärme lång livstid, och är driftsäkert utan behov av underhåll från husägaren. En fastighet med bergvärme installerad har högre försäljningsvärde. Systemet är energisnålt och effektivt om man jämför med de flesta andra alternativen, till exempel vedpanna, fjärrvärme, eller någon annan äldre värmepump. Startkostnaden för att få igång sin bergvärme, med borrning och montering, är högre än andra värmepumpar. Men tack vare hur energisnålt bergvärmepumpen arbetar får man med tiden tillbaka den investeringen i sparad elförbrukning och komfort. Generellt sett är bergvärme det smartaste uppvärmningsalternativet på lång sikt för många hus och villor.

Ansök om tillstånd för bergvärme hos kommunen
För att vi ska kunna borra ett hål för bergvärme behövs först tillstånd från kommunen. Det är fastighetsägaren som skickar in en ansökan som sedan ska godkännas. I ansökan fyller man bland annat i vilket företag som anlitas för att göra installationen, vilken modell bergvärmepumpen har, var någonstans hålet ska borras och andra uppgifter om fastigheten. Vi kan hjälpa dig med ansökan.

En investering i bergvärme är lönsamt
Kostnaden för köp och installation av bergvärmepump är högre än andra värmepumpar. Trots detta är bergvärmepumpar, i jämförelse med andra värmepumpar, det smartaste valet när det gäller både ekonomi och komfort i längden. Efter att investeringen är gjord kan du luta dig tillbaka och låta värmepumpen göra sitt jobb. Med åren betalar sig investeringen tack vare hur energisnål pumpen är. Värdet ökar samtidigt på fastigheten. Om ditt hus idag värms upp med centralvärme, eller vattenburen värme, kan du tjäna på att installera bergvärme som förmodligen sparar mest pengar och arbete på lång sikt. Bergvärmepumpen producerar värme mer effektivt än vad vedpannor, pellets och fjärrvärme kan göra. För den som byter från elvärme till bergvärme kan energiförbrukningen minska med 80 pro

"Installation av bergvärme ger energisnål uppvärmning hela året"

ENWELL DALARNA

Hur påverkas trädgården av bergvärme?

Det behövs inte en stor trädgård eller tomt för att skaffa bergvärme. Hålet är endast cirka 1,5 decimeter i diameter och göms under gräsmattan. Med andra ord behöver man inte oroa sig för att trädgården ska påverkas negativt

Billigare elräkning och klimatsmart med bergvärme

Eftersom solvärmen som lagras i marken är förnybar så sparar bergvärme på naturens tillgångar. Det är ett klimatsmart alternativ, som förutom att vara ett gynnsamt val för miljön också sparar dig pengar. 

Boka servicebesök för att säkra livslängden på bergvärmepumpen

För att bergvärmepumpar ska hålla så länge som möjligt bör de regelbundet ses över av en professionell tekniker. Vi hjälper dig naturligtvis med detta. Utöver dessa servicebesök kräver bergvärmepumpen knappt något underhåll alls.

Kundcase

Ta del av berättelser från några av våra kunder. Våra kunders upplevelse är vårt viktigaste uppdrag.


VAD KAN VI HJÄLPA DIG MED?

Vänligen fyll i kontaktformuläret nedan så berättar vi mer om våra klimatsmarta lösningar.
Någon av våra representanter kontaktar dig.

dalarna dalarna bergvärme
Firstname
Phone
Namn *
E-post *
Telefonnummer *
Gatuadress inkl. gatunummer
Postnummer *
Postort
Typ av produkt
Vad behöver du hjälp med?
Meddelande

Samtycke *
Jag godkänner att ni hanterar mina personuppgifter. Läs om hur vi behandlar personuppgifter.