KONTAKTA OSS
ToppBanner banner_luftvarmepump_3_1/>

luftvärmepumpar I DALARNA

BOKA ETT GRATIS HEMBESÖK

Luftvärmepumpar i Mora & falun

Luftvärmepumpar utnyttjar solenergi i luften utomhus och omvandlar den till värme. Inomhusluften värms upp med hjälp av en fläkt som blåser ut varm luft i huset. En luftvärmepump är kraftfull nog att täcka det mesta av värmebehovet i ett mindre hus eller en sommarstuga. Kostnaden för att köpa och installera luftvärme är låg jämfört med andra uppvärmningsalternativ, samtidigt som pumpen är energisnål och kan spara på elförbrukningen. Luftvärmepumpar är utmärkta komplement till exempelvis elvärme i hus som inte har ett vattenburet system.

Ett bra komplement för uppvärmning
Luftvärmepumpar värmer endast upp inomhusluften och ger inte varmvatten i kranarna. Det är därför ingen helhetslösning. I ett större hus krävs mer än en luftvärmepump för att kunna hålla värmen i alla rum under vintern. Däremot är en luft/luftvärmepump ett perfekt komplement till elvärme, kamin eller vedpanna i mindre hus. Luftvärmepumpen är energieffektiv och ger snabb uppvärmning via fläkten, samtidigt som den är energisnål.

Så fungerar luftvärme
Alla värmepumpar tar upp solvärme från utomhusluften och omvandlar den till värme som värmer upp den aktuella byggnaden. Solvärmen pumpas in i en kompressor, och kan tas tillvara på också under vintern när det är minusgrader. Efter att varmluften producerats åker luften in från utomhusdelen, till inomhusdelen. Enheten som sitter monterade inomhus har en stor fläkt som blåser ut den varma luften och sprider runt den i huset. Luften som blåser från luftvärmepumpen är varm när huset behöver värmas upp, beroende på vilken temperatur du har den inställd på, och kall när ni önskar luftkonditionering under sommaren. Det är genom enheten som sitter utanpå huset som luften sugs in och värmer upp en så kallad energibärare, alltså en gas eller vätska inne i maskinen. Energibäraren åker genom en kompressor i enheten och då värms luften upp.

Kontaktformulär

Vilka fördelar har luftvärmepumpar?

De energisnåla värmepumparna gynnar både klimatet och privatekonomin eftersom elförbrukningen kan minska. Samtidigt får du ett uppvärmningssätt som ger komfort och kräver lite underhåll jämfört med till exempel vedpanna som kräver betydligt mer tid. Luftvärmepumpen använder solvärmen som energikälla, och den tar aldrig slut. Även när det är kallt ute kan värmepumpen utvinna värme från utomhusluften. Investeringskostnaden betalar sig snabbt tack vare att luftvärmepumpen är kostnadseffektiv i drift.

Anledningar till att installera en luftvärmepump:
- Den fungerar som luftkonditionering på sommaren.
- Smidig och snabb montering.
- Billig investering jämfört med andra uppvärmningssystem.
- Effektiv uppvärmning - du får mycket värme för pengarna.
- Ett bra komplement utöver till exempel kamin eller vedpanna.
- Klimatsmart eftersom förnybar solenergi används till uppvärmningen.

Varför är luftvärmepumpar så populära?
Allt fler hushåll skaffar någon typ av värmepump. Gemensamt för alla slags värmepumpar är att de tar tillvara på den förnybara solenergin och omvandlar den till inomhusvärme. Luftvärmepumpar är precis som andra värmepumpar energisnåla och bra både för plånboken och klimatet.

Luftvärmepump med luftkonditionering - för en skön temperatur året runt
Med en luft/luftvärmepump är du garanterad en behaglig inomhustemperatur även under varma sommardagar. Fläkten kan blåsa ut sval luft såväl som varm luft. Det gör att du alltid kan somna i ett svalt rum om kvällarna tack vare den inbyggda luftkonditioneringen. Somrarna i Sverige har bjudit på flera värmeböljor de senaste åren vilket gör att allt fler köper air-conditioning för att kyla ner hemmet och inte behöva ha det obehagligt varmt inomhus när solen värmer upp byggnaden. Möjligheten att använda värmepumpen till luftkonditionering är en av dess styrkor.

Fler anledningar till att installera luftvärme
Den låga investeringskostnaden gör luftvärmepumpen till ett populärt val för många. Luftvärmepumpen är billigare och smidigare att installera än mer komplicerade system som värmer upp både luft och vatten, till exempel jordvärme eller bergvärme. Totalt kostar investeringen av en luftvärmepump bara ungefär en sjättedel av vad installationen av en bergvärmepump kostar i snitt. Trots att bergvärme på lång sikt ger större besparing i större hus kan luftvärmepumpen därför vara attraktivare, till exempel om man har ett mindre hus. Vid sidan om en annan uppvärmningskälla ger luftvärmepumpen effektiv och billig värme i många år. Luftkonditioneringen är för många en stor fördel och gör att du får stor nytta av systemet året runt. Luft/luftvärmepumpen är dessutom väldigt enkel att använda och du reglerar temperaturen med ett knapptryck.

När ska jag byta ut en gammal luftvärmepump?
Det finns faktiskt anledningar att skaffa en ny luftvärmepump om den befintliga har flera år på nacken. Beroende på hur gammal värmepumpen är så kan en ny minska elförbrukningen markant och ge effektivare uppvärmning (eller svalka på sommaren). Utvecklingen går snabbt och jämfört med för 10 år sedan har luftvärmepumparna idag bättre kapacitet och jobbar energieffektivare. Genom att ersätta en gammal värmepump med en nytillverkad modell kan du spara på elräkningen och få ett bättre fungerande system. Nya värmepumpar är ofta inverterstyrda till skillnad mot gamla. Det betyder att enheten själv reglerar kraften för att spara så mycket energi som möjligt och samtidigt ge jämn värme. Dessutom används numera ett förbättrat köldmedium i systemen. Om du är osäker på ifall det är dags att ersätta din luftvärmepump kan du vända dig till våra rådgivare.

Boka regelbunden service för maximal livstid och besparing
En luftvärmepump kräver regelbunden service och rengöring för att förbli effektiv, energibesparande och funktionell. Luftfiltret ska rengöras regelbundet, vilket du kan göra själv. Att rengöra hela enheten själv är dock svårt då den består av

"Luftvärmepumpar ger både luftkonditionering och värme"

ENWELL DALARNA

Kostnaden för uppvärmning kan halveras

En av de största anledningarna till att värmepumpar är så populära är deras energieffektiva uppvärmning som i längden sparar dig pengar. Med en luftvärmepump som komplement till elvärme kan kostnaden för uppvärmning minska med 50%. Det gör att investeringen snabbt lönar sig.

Fördelarna med solenergi

Alla värmepumpsystem tar alltså till vara på solenergi. Det är värmen från solen som pumpas in i huset via en enhet, även när det är kallt utomhus går det att utvinna värme från luften. Så länge solen går upp finns det obegränsad solenergi, och värmepumparna är ett smart sätt att använda denna ständigt förnybara energikälla.

Så installeras luftvärmepumpen

Installationen av en luft-luftvärmepump tar inte lång tid, oftast mindre än en dag. Den kan börja användas direkt efter monteringen, som utförs av certifierad och välutbildad personal. Vi hjälper dig med rådgivning och kostnadsförslag genom ett hembesök där vi ser vilka behov som finns och hur förutsättningarna ser ut. Varje hus har olika behov och det är givetvis viktigt att välja den lösning som passar bäst.

 


VAD KAN VI HJÄLPA DIG MED?

Vänligen fyll i kontaktformuläret nedan så berättar vi mer om våra klimatsmarta lösningar.
Någon av våra representanter kontaktar dig.

dalarna dalarna luftluft
Firstname
Phone
Namn *
E-post *
Telefonnummer *
Gatuadress inkl. gatunummer
Postnummer *
Postort
Typ av produkt
Vad behöver du hjälp med?
Meddelande

Samtycke *
Jag godkänner att ni hanterar mina personuppgifter. Läs om hur vi behandlar personuppgifter.